Βασίλειος Ν. Πικούνης

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος

hyperthyroidismΤι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία ένας «υπερδραστήριος» θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που στην συνέχεια κυκλοφορούν στο αίμα.


Ποια είναι τα αίτια του υπερθυρεοειδισμού;

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες του υπερθυρεοειδισμού είναι :

- η νόσος του Graves

- το τοξικό αδένωμα θυρεοειδούς 

- η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη

- η υπερβολική λήψη θυρεοειδικών ορμονών


Ποια είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;

Η περίσσεια των θυρεοειδικών ορμονών επιδρά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι: νευρικότητα, αυξημένη εφίδρωση, δυσανεξία στη ζέστη, τρόμος άνω άκρων, κόπωση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, αρρυθμία, μυϊκή αδυναμία. Ειδικότερα στην νόσο Graves μπορεί να συνυπάρχουν και συμπτώματα από τους οφθαλμούς (εξόφθαλμος).


Πώς γίνεται η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού;

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού είναι εύκολη και εξαρτάται από την λεπτομερή λήψη του ιστορικού και την καλή κλινική εξέταση. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις ενώ κάποιες φορές απαιτείται και η διενέργεια σπινθηρογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα.


Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός;

Οι επιλογές για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

α. Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού, με την χορήγηση β-αποκλειστών (όπως η προπρανολόλη). Τα φάρμακα αυτά ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, χωρίς όμως να μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

β. Την οριστική θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, με χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων (όπως η μεθιμαζόλη και η προπυλθειουρακίλη), την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή με εγχείρηση (θυρεοειδεκτομή). Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από την αιτία του υπερθυρεοειδισμού, την ηλικία του και τυχόν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ενδοκρινολόγος έιναι ο αρμόδιος να συστήσει την καταλληλότερη θεραπεία.