Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός;
Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία ένας «υπερδραστήριος» θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που στην συνέχεια κυκλοφορούν στο αίμα.
Ποια είναι τα αίτια του υπερθυρεοειδισμού;
Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες του υπερθυρεοειδισμού είναι :
- η νόσος του Graves
- το τοξικό αδένωμα θυρεοειδούς
- η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη
- η υπερβολική λήψη θυρεοειδικών ορμονών
Ποια είναι τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού;
Η περίσσεια των θυρεοειδικών ορμονών επιδρά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι: νευρικότητα, αυξημένη εφίδρωση, δυσανεξία στη ζέστη, τρόμος άνω άκρων, κόπωση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, αρρυθμία, μυϊκή αδυναμία. Ειδικότερα στην νόσο Graves μπορεί να συνυπάρχουν και συμπτώματα από τους οφθαλμούς (εξόφθαλμος).
Πώς γίνεται η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού;
Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού είναι εύκολη και εξαρτάται από την λεπτομερή λήψη του ιστορικού και την καλή κλινική εξέταση. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις ενώ κάποιες φορές απαιτείται και η διενέργεια σπινθηρογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα.
Πώς αντιμετωπίζεται ο υπερθυρεοειδισμός;
Οι επιλογές για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
α. Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του υπερθυρεοειδισμού, με την χορήγηση β-αποκλειστών (όπως η προπρανολόλη). Τα φάρμακα αυτά ανακουφίζουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού, χωρίς όμως να μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.
β. Την οριστική θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, με χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων (όπως η μεθιμαζόλη και η προπυλθειουρακίλη), την χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή με εγχείρηση (θυρεοειδεκτομή). Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για τον κάθε ασθενή εξαρτάται από την αιτία του υπερθυρεοειδισμού, την ηλικία του και τυχόν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ενδοκρινολόγος έιναι ο αρμόδιος να συστήσει την καταλληλότερη θεραπεία.